Werken met btw-codes

De btw-codes in ons platform vertrekken van een centrale lijst. Dat betekent dat je beschikt over alle btw-codes die bestaan voor je boekhoudpakket en voor de gekozen wetgeving (België of Luxemburg).  Ze worden niet allemaal standaard geactiveerd, wel de btw-codes die ruim 90% van de accountants effectief hanteren.

Voordelen van de centrale lijst

1. Alle btw-codes die de connector ondersteunt, zijn altijd beschikbaar
  2. Het is makkelijk om btw-codes toe te voegen
  3. De btw-codes zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits
  4. Btw-percentages met decimalen zijn mogelijk
  5. OSS (one-stop-shop) wordt ondersteund per dossier

Btw-codes kan je altijd activeren of deactiveren, zowel op kantoor- als op dossierniveau.

BTW-codes activeren op kantoorniveau

In de kantoorinstellingen, in het tabblad “BTW-codes” zie je welke codes standaard actief zijn en welke niet.

Indien gewenst, kan je dat veranderen.

• Selecteer in de linkerkolom het boekhoudpakket waarvoor je btw-codes wil wijzigen
  • In de rechterkolom “Actief”, selecteer “Nee”.    Zo sorteer je op de codes die niet actief zijn.
  • In de linkerkolom, vink de gewenste btw-codes aan en klik op de blauwe knop “Activeren”. Als alternatief kan je op “Nee” klikken bij de btw-code(s) die je wil activeren.

• Bevestig je keuze in het popup-scherm:

• Klik op “Activeren” om de btw-codes te activeren voor al je dossiers
  • Je komt terug in de lijst, waar je deze codes zal zien staan tussen de geactiveerde codes (“Actief = Ja”)

Btw-codes deactiveren op kantoorniveau

• Selecteer in de linkerkolom het boekhoudpakket waarvoor je btw-codes wil wijzigen
  • In de rechterkolom “Actief”, selecteer “Ja”.    Zo sorteer je op de geactiveerde codes.
  • In de linkerkolom, selecteer de btw-codes die je wil deactiveren.  Als alternatief kan je op “Ja” klikken.

• Bevestig je keuze in het popup-scherm:

• Klik op “Deactiveren” om de btw-codes te deactiveren voor al je dossiers
  • Je komt terug in de lijst, waar je deze codes zal zien staan tussen de niet-geactiveerde codes (“Actief = Nee”)

Opgelet: als btw-codes worden gedeactiveerd, worden ze verwijderd uit de boekingsvoorstellen in de werklijst. Die boekingsvoorstellen krijgen de validatiecodes NOK en de btw-code moet opnieuw ingevuld worden.

BTW-codes activeren/deactiveren op dossierniveau

Als je voor een dossier wil afwijken van de kantoorinstellingen, kan je via de dossierconfiguratie btw-codes activeren of deactiveren.

• Ga naar “Configuratie”
  • Selecteer “Btw-codes”

1. Niet-actieve codes activeren

• In de rechterkolom “Actief”, selecteer “Nee”.  Zo filter je op alle niet-actieve btw-codes.
  • In de linkerkolom, vink de btw-codes aan die je wil activeren. Of klik op “Nee”.
  • Klik op de blauwe knop “Activeren”.
  • Bevestig je keuze in het popup-scherm.
  • Je komt terug in de lijst, waar je deze codes zal zien staan tussen de geactiveerde codes (“Actief = Ja”)

2. Actieve codes deactiveren

• In de rechterkolom “Actief”, selecteer “Ja”.  Zo filter je op alle actieve btw-codes.
  • In de linkerkolom, vink de btw-codes aan die je wil deactiveren. Of klik op “Ja”.
  • Klik op de rode knop “Deactiveren”.
  • Bevestig je keuze in het popup-scherm.
  • Je komt terug in de lijst, waar je deze codes zal zien staan tussen de gedeactiveerde codes (“Actief = Nee”)

Met de rode knop kan je de btw-codes altijd terugzetten naar de kantoorinstellingen.

Op dossierniveau kan je OSS activeren door het vakje "Activeer OSS-regeling voor dit dossier" aan te vinken.

Opgelet: als btw-codes gedeactiveerd moeten worden om terug te keren naar de kantoorinstellingen, worden ze verwijderd uit de boekingsvoorstellen in de werklijst. Die boekingsvoorstellen krijgen de validatiecodes NOK en de btw-code moet opnieuw ingevuld worden.